Profunda Diving

De duikreferentie in Aalst en omgeving

Contact opnemen >

Kosten

Zoals vele andere sporten maak je duiken zelf zo duur als je wilt. Je kan duizenden euros spenderen aan het beste en meest exclusieve materiaal, maar het kan ook véél goedkoper. Niet de kostprijs van de uitrusting bepaalt je duikcapaciteiten maar wel de opleiding die je geniet. En aangezien deze bij ons gebeurt op vrijwillige basis zit je daar alvast goed!

Toch zijn er een aantal minumum investeringen en kosten waarmee je rekening moet houden om de nodige duikbrevetten te behalen. En aangezien we liever open kaart spelen bij deze een overzicht.

Duikinitiatie

We starten direct met goed nieuws: Deelname is gratis!

Voor de initiatie verschaffen wij je het nodige materiaal: een duikbril, een snorkel, vinnen en een duikfles met ademautomaat (heb je zelf materiaal kan je dat uiteraard gebruiken). Het enige dat je dient mee te brengen is je zwemkledij en je goed humeur.

Lidgeld

Heeft de duikmicrobe jou te pakken na de initiatie dan dien je je natuurlijk in te schrijven in de club.

Meer info kan je onder Opleiding vinden.

Homologatiekosten Brevet

Sinds 1 januari 2019 heeft NELOS zijn beleid gewijzigd. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat ieder duikbrevet nu bij aanvang van een opleiding wordt betaald. Dit is echter geen extra kost, ook in het verleden betaalde je reeds voor een brevet maar het verschil zit hem erin dat je vroeger eerst de lessen kon volgen en de nodige proeven kon afleggen voor je het brevet effectief aanvroeg en betaalde, nu betaal je dit dus reeds bij aanvang van de opleiding. Afhankelijk van de opleiding zijn er mogelijk 2 systemen van betaling: ’Pre-paid’, waar je eigenlijk de opleiding direct volledig betaalt, en ’modulair’ (deelopleiding), waar je in feite per deel van de opleiding betaalt. De hieraan verbonden kosten vind je in onderstaande tabel:

(AI = Assistent Instructeur, BND = Basis Nitrox Duiker, GND = Gevorderd Nitrox Duiker)

De attente lezer heeft natuurlijk direct gemerkt dat er een wezenlijk financieel verschil zit tussen pre-paid en modulair. Nelos kent immers een aanzienlijke korting toe wanneer men kiest voor de optie ’pre-paid’. Zo zal een kandidaat 1*-duiker volgens het pre-paid systeem uiteindelijk 50,00 € minder betalen voor zijn opleiding dan een kandidaat die voor modulaire betaling kiest.

Nieuw in de 1*D-opleiding is ook dat Nelos deze gekoppeld heeft aan de ’nitrox duiker’ opleiding (BND). Hiermee speelt men in op het toenemend gebruik van nitrox in de duikwereld, welke een verhoogde veiligheid mist correct gebruik volgens de regels natuurlijk - garandeert. Een beginnend lid welk voor het 1*D-brevet betaalt, betaalt dus ook meteen voor het BND-brevet. Dit kan op het eerste gezicht lijken op een strategie om extra BND-brevetten aan de man te brengen maar niets is minder waar. De realiteit is dat met deze koppeling Nelos het BND-brevet in feite als een gratis extraatje levert als men betaalt via het pre-paid systeem, in het modulaire systeem betaalt men immers nog steeds evenveel als vroeger toen de brevetten volledig gescheiden waren. Een extra reden dus om voor het pre-paid systeem te kiezen!

Beginnerspakket

Beginnerspakket

Als kandidaat duiker dien je over een aantal documenten (duikboekje, medische fiche, logboekje, 1*D-proevenkaart) en een basiscursus te beschikken. Deze zijn verkrijgbaar in één pakket, het zogenaamde beginnerstasje. Kostprijs: 40,00 €

ABC-materiaal

Voor de zwembadlessen dien je te investeren in zogenaamd ABC-materiaal. Dit omvat een snorkel, duikbril, loodgordel en zwemvliezen. Deze bestaan allemaal in alle maten en gewichten met elk hun eigen prijskaartje doch voor een standaardset moet je rekenen op een investering van 150,00 €.

Toegang zwembad

De tijd van gratis is reeds lang voorbij. Ook als duikclub kunnen wij dus spijtig genoeg niet langer gratis gebruik maken van de sportaccomodaties van de stad Aalst. Om toegang tot het zwembad te krijgen zal je een persoonlijk badge met zwembadbeurten moeten aanvragen. Kostprijs = 1,5 €/beurt.

Duikmateriaal

Eens de bovenstaande investeringen achter de rug kan je de zwembadopleiding voor het basisbrevet starten. Na een relatief korte tijd zal je echter al snel de nodige vaardigheden hebben opgebouwd om buitenduiken aan te vatten. In onze wateren is een duikpak onontbeerlijk als bescherming tegen de koude. U beschikt over 2 mogelijkheden: Huren - diverse duikwinkels verhuren dit alles, zodat je niet alles onmiddellijk moet aankopen - of aankopen. Overweeg je deze investering dan geven wij je graag professioneel advies. Tijdens je eerste lessen geven wij je zowiezo een volledige uitleg omtrent wat je nodig hebt en waar je moet op letten bij aankoop van materiaal. Duikwinkels hebben steeds lopende promoties voor beginnerspakketen (onderpak, bovenpak, handschoenen, duikbotjes en buitenvinnen) aan aantrekkelijke prijzen. Reken voor nieuw standaardmateriaal op een investering van 400,00 €.

Daarnaast heb je natuurlijk nog ander materiaal nodig zoals een duikfles, trimvest, ontspanner. De aankoop hiervan is echter geen vereiste, onze duikclub beschikt over een uitgebreid gamma dat gratis ter beschikking staat voor onze leden (enkel gedurende de grote vakantie dient een kleine bijdrage (max. 50, 00 €) geleverd voor de huur).

En wat daarna?

Bovenstaande zijn minimum investeringen waarmee je dient rekening te houden voor het behalen van een duikbrevet. Eens je 1*D-duikbrevet op zak bepaal jij volledig zelf hoe je verder wilt gaan. Word je een gepassioneerd duiker dan zal je uiteindelijk zelf een aantal verdere investeringen (duikcomputer, duikmes, ...) doen om door te groeien. Het materiaal waarin je investeert en de kostprijs hiervan bepaal jij volledig zelf. Ook na het behalen van je 1*D-duikbrevet blijft het duikmateriaal van de club ter beschikking van jou als lid waardoor je persoonlijke investeringen ruim kunt spreiden in de tijd.

Hou er wel rekening mee dat aan het behalen van hogere brevetten steeds homologatie- of kwalificatiekosten verbonden zijn welke door NELOS worden vastgelegd. Een overzicht van de meest courante brevetten vind je in bovenstaande tabel (prijzen onder voorbehoud van wijziging door NELOS).


Lees ook verder:


Duikinitiatie Lidmaatschap